iA


Voorbeeldwoning

In december 2000 installeerde ik een dak-geïntegreerd zonnestroom-systeem met behulp van Michael Dörbeck van (destijds) Atlantis Energy (vervolgens verder als Swiss Sustainable Systems en nu Meyer Burger).

Het is een bijzonder project, omdat de zonnepanelen grotendeels afkomstig zijn van het dak van de werkkamer van de Minister President (toen: Wim Kok) van Nederland, het zogenaamde “torentje”. De zonnepanelen zijn door een campagneteam onder leiding van Diederik Samsom geplaatst op dat torentje, vlak voor een internationale klimaatconferentie in Den Haag onder leiding van toenmalig minister Jan Pronk.

PANELEN1

Installatie van ‘sunslates’ op mijn eigen dak, in de toren. Voor details van de zonneleien kunt u Sunslates5-Specifications downloaden.

PANELEN2

Controle van het vermogen en de zonnestroomproductie tijdens de installatie van de Atlantis Energy sunslates (zonne-leitjes) in 2000.

Zonnetoren

Met ca. 800 Wp zonnestroomvermogen en 2,8 m2 zonnewarmte staat mijn dak al bijna vol. Nadat mijn stroom en warmte voor warm water ten dele duurzaam waren gemaakt, heb ik de efficiency verder verbeterd door laag-temperatuur warmtevoorziening en na-isolatie van gevels, dak en vloer.

 

Als het hier lukt met laagtemperatuurverwarming, kan het bijna overal.

Als het hier lukt met laagtemperatuurverwarming, kan het bijna overal.

 


NederlandsEnglishDeutsch