iA


Goede doelen

Nipende Nijali

Persoonlijke en directe hulp in Tanzania aan jeugdigen:

  1. Kinderen met albinisme: schoolgeld en gezondheid(sverzekering)
  2. Jongeren met problemen in huiselijke sfeer: geweld en verstoting door familie

Doordat ik in 2017 getrouwd ben met een (gevluchte) Tanzaniaanse, die ik in 2016 leerde kennen in Nederland, ben ik vanaf 2017 regelmatig in Tanzania geweest. Allereerst om de vluchteling (mijn vriendin op dat moment) te herenigen met haar familie, met haar te trouwen in Tanzania en dit huwelijk geldig te laten zijn voor de Nederlandse wet, zodat zij legaal in Nederland kon verblijven na het afleggen van de nodig examens. Ik was al eerder in Tanzania geweest (in 1999), op familiebezoek en voor een ontdekking van het land, en van Zanzibar (eiland).

Mijn echtgenote, Upendo Mshiu, heeft tot augustus 2018 moeten wachten voor een terugkeer in Nederland. Intussen zorgde zij voor haar ernstig zieke moeder en voor de ontwikkeling van een boerderij waar haar moeder mocht verblijven en die in eigendom terecht kwam bij mijn echtgenote met mijn hulp.

Daarna kwam via een kennis van mij die in Tanzania een investering had gedaan die niet werd terugbetaald (hetgeen nogal vaak voorkomt in zeer arme landen, zoals Tanzania), en die in Tanzania op zoek ging naar de persoon aan wie zij het geld had geleend, via mij bij Upendo langskwam. Uit het gesprek dat ontstond bleek dat deze zakenvrouw wel een gift wilde doen voor kinderen met albinisme die een zeer zwaar bestaan hebben, met weinig positief uitzicht op een (lang) leven. Via Upendo kwam zij terecht bij een oude kennis, die een stichting aanstuurde “Imetosha Foundation”. Nadat er een nadere kennismaking had plaatsgevonden en een substantiele gift werd gedaan, en mijn vrouw als vrijwilligster ging werken (met het oog op de juiste besteding van de gift) bij deze stichting, kwam in het volgende jaar de volgende gift niet op de juiste manier in beeld en werd deze grotendeels door de eigenaar van Imetosha geincasseerd en niet naar de juiste scholen (voor schoolgeld van kinderen met albinisme) gestuurd. Te laat kwam Upendo erachter dat de eigenaar van de stichting er zichzelf mee verrijkte. Een poging om dat geld weer terug te krijgen, loopt inmiddels al sinds 2019, en zal nog wel een aantal jaren vergen. De rechtszaak in Tanzania werd gewonnen in 2021, maar terugbetaling is nauwelijks mogelijk.

Door deze ervaring heeft Upendo, met mijn steun, ervoor gekozen zelf een stichting op te richten, zodat eventuele giften op een eerlijke en goede manier hun weg vinden naar de beoogde doelen.

Indien u belangstelling heeft voor een rechtstreekse en doeltreffende besteding van uw gift, neem dan contact op met Ernst Vuyk of Upendo Vuyk-Mshiu.

New Dutch Connections

Duurzaam gebruik van textiel – kledingcollectie Nicolette

Op afspraak met een groep(je) kunt u kleding, schoenen en andere spullen die behoorden aan Nicolette van den Besselaar komen kijken, passen, kopen of huren, alles ten behoeve van het goede doel dat zij uitgekozen heeft: New Dutch Connections.
Neem alvast een kijkje in de onderstaande -niet uitputtende- collectie van haar kleding.

Kijk ook even in de schoenencollectie.

Achtergrond: hoe is de keuze voor de goede doelen tot stand gekomen?

De levensgezellin van Ernst sinds voorjaar 1996, Nicole van den Besselaar is overleden op 14 mei 2016 aan de gevolgen van hersentumoren. Vanaf 2003 werd zij enkele keren behandeld vanwege Non-Hodgkin lymfomen (met 9 ‘kankervrije’ jaren overigens), die haar zelden verhinderden om haar passie voor werk en opleiding met veel energie uit te voeren bij Fokuswonen en het behalen van twee Master-diploma’s in de jaren voor haar overlijden.

Zij wenste, toen duidelijk werd dat zij de strijd tegen de hersentumoren niet kon winnen, dat haar uitgebreide schoenen- en kledingverzameling onder haar vriendinnen een weg zou vinden. Al naar gelang draagkracht en kwaliteit- wilde zij nog een goed doel steunen met ‘haar laatste kleding’ (dat werd: “vrouwen met een achterstand, die ambitie hebben” en -met wat hulp- ‘stappen kunnen gaan zetten’).

Via New Dutch Connections, een stichting die jonge statushouders (vluchtelingen) helpt om (weer) te geloven in zichzelf, is de opbrengst van de giften van de ‘vriendinnen van Nicole’ ingezet voor de begeleiding en opleiding van Upendo Ibrahim Mshiu (1984) als journalist(e) aan de HKU.

Begin 2017 is Upendo, terwijl de belangrijkste risico’s die een terugkeer naar haar herkomstland (deels) belemmerden, waren aangepakt – met enige hulp van Ernst en zijn netwerk, in Dar Es Salaam in het huwelijk getreden met Ernst Vuyk. Vanaf maart 2018 is Upendo terug in Nederland en helpt vanuit Nederland in Tanzania albino’s aan een betere toekomst. Tevens is zij bezig met werk & leertraject om haar dromen te helpen uitkomen. Vanaf 2019 is zij begonnen met een eigen stichting in Tanzania, omdat de ervaringen met het goed terecht komen van giften uit Nederland en Europa niet “voldoende gecontroleerd kon worden uitgevoerd en er teveel geld bleef hangen tussen gift en bestemming”.