iA


Goede doelen

New Dutch Connections

Duurzaam gebruik van textiel – kledingcollectie Nicolette

Op afspraak met een groep(je) kunt u kleding, schoenen en andere spullen die behoorden aan Nicolette van den Besselaar komen kijken, passen, kopen of huren, alles ten behoeve van het goede doel dat zij uitgekozen heeft: New Dutch Connections.
Neem alvast een kijkje in de onderstaande -niet uitputtende- collectie van haar kleding.

Kijk ook even in de schoenencollectie.

Achtergrond: hoe is de keuze voor de goede doelen tot stand gekomen?

De levensgezellin van Ernst sinds voorjaar 1996, Nicole van den Besselaar is overleden op 14 mei 2016 aan de gevolgen van hersentumoren. Vanaf 2003 werd zij enkele keren behandeld vanwege Non-Hodgkin lymfomen (met 9 ‘kankervrije’ jaren overigens), die haar zelden verhinderden om haar passie voor werk en opleiding met veel energie uit te voeren bij Fokuswonen en het behalen van twee Master-diploma’s in de jaren voor haar overlijden.

Zij wenste, toen duidelijk werd dat zij de strijd tegen de hersentumoren niet kon winnen, dat haar uitgebreide schoenen- en kledingverzameling onder haar vriendinnen een weg zou vinden. Al naar gelang draagkracht en kwaliteit- wilde zij nog een goed doel steunen met ‘haar laatste kleding’ (dat werd: “vrouwen met een achterstand, die ambitie hebben” en -met wat hulp- ‘stappen kunnen gaan zetten’).

Via New Dutch Connections, een stichting die jonge statushouders (vluchtelingen) helpt om (weer) te geloven in zichzelf, is de opbrengst van de giften van de ‘vriendinnen van Nicole’ ingezet voor de begeleiding en opleiding van Upendo Ibrahim Mshiu (1984) als journalist(e) aan de HKU.

Begin 2017 is Upendo, terwijl de belangrijkste risico’s die een terugkeer naar haar herkomstland (deels) belemmerden, waren aangepakt – met enige hulp van Ernst en zijn netwerk, in Dar Es Salaam in het huwelijk getreden met Ernst Vuyk. Vanaf maart 2018 is Upendo terug in Nederland en helpt vanuit Nederland in Tanzania albino’s aan een betere toekomst. Tevens is zij bezig met werk & leertraject om haar dromen te helpen uitkomen. Vanaf 2019 is zij begonnen met een eigen stichting in Tanzania, omdat de ervaringen met het goed terecht komen van giften uit Nederland en Europa niet “voldoende gecontroleerd kon worden uitgevoerd en er teveel geld bleef hangen tussen gift en bestemming”.