iA


Ontwerp

Voorbeeldproject: Transformatie van kleine loods achter een woning

Idee

IdeeVan tochtige en ‘waardeloze’ opslagruimte naar multifunctionele en waardevolle plek
Concept1e optie: sloop en vervangende nieuwbouw met vergunningsaanvraag.
Architect een paar varianten laten maken van een nieuw gebouwtje in plaats van de 50 jarige schuur. Stukgelopen op de gemeente en bestemmingsplan na 1 jaar overleggen met architect, buren en gemeente.
2e optie: renovatie zonder vergunningsplicht.
Vliering: in plaats van ruimte voor opslag van beperkt waardevolle goederen, die door (toekomstige) daklekkage alleen nog naar stortplaats kunnen worden gebracht, verbouwen tot een (grotere) plek waar je kunt staan, zitten, slapen, wonen, knutselen, vergaderen en werken;
Begane grond: in plaats van een werkplaats voor het onderhouden van auto’s, motor of fiets, houtbewerking of vergelijkbaar kluswerk, omvormen tot een comfortabele plek voor werken, (gezond) verblijven, spelen, feestjes en partijen, wonen, recreeren
Ingang: van een rolluik dat aan alle kanten tocht doorlaat naar een goed geisoleerde gevel met veel glas: deur en raam dat open kan. Aan achterzijde een stenen wand met beperkt daglichttoetreding naar een glazen -open naar tuin- wand. Schuifpuien in plaats van stenen met kleine raampjes.
Dak: van stalen golfplaten (en daglichtplaten) met 5 cm piepschuim en gipsplaten eronder als dakisolatie, naar een volledig vernieuwd en versterkt dak waarop gelopen kan worden, een daktuin kan worden aangebracht en zonnepanelen voor de duurzame energievoorziening.
BesluitRenovatie met innovatieve opties binnen bestemmingsplan en eisen gemeente aan renovaties
Realisatie2018-2023
Circulaire ervaring opgedaanGewenst: Minimale milieudruk veroorzakende renovatie.
Hoe? De volgende stappen heb ik gemaakt:
1. Eerst een globaal ontwerp gemaakt, en dat steeds ‘flexibel’ gehouden en gewijzigd (iteratief);
2. Gezocht naar herbruikbare bouwmaterialen met een lage milieu-voetafdruk (intuitief en met kennis van de NMD en dergelijke), uitgaande van goede kwaliteit en hergebruik van zoveel mogelijk bouwdelen en bouwprodukten.
3. Bij ontwerp van de wijzigingen zoveel mogelijk de daarbij vrijkomende delen voor herbestemming verkopen/weggeven
4. Maximale scheiding van vrijkomende materialen (sloop en bij vernieuwing restanten). Een minimaal gebruik van ‘mix-containers’ (hoogste tarief), zoveel mogelijk hergebruik op eigen terrein. Zelf het transport naar de gemeentelijke werf uitvoeren, en ook de inkoop zoveel mogelijk in eigen hand te houden;

Resultaat: Vrijwel alle constructieve delen (staal en hout) zijn hergebruikt, de kozijnen, 2e hands schuifpuien, oude (binnen)deuren, het glas (apart verhaal), en restant partijen van tegels.

Wat kan beter:
a. Nieuwe spullen inkoop: minder gebruik van lijmen (losmaakbaarheid),
b. Nog onzeker: Vermijden van installatie van warmtepomp
c. Andere installatietechnische spullen die niet herbruikbaar zullen zijn als produkt in de toekomst;
c. Nieuwe, noodzakelijke produkten met een lage MKI (LCA) kopen. De beschikbaarheid (op de korte termijn) is daarvan slecht (of moeilijk vindbaar), of de hoeveelheid die ik wilde afnemen te laag, of (veel) te duur vergeleken met ’traditionele’ bouwmaterialen;
d. Hoeveelheden inschatten of retourneren van ’teveel’ ingekochte spullen;
e. Vindbaarheid van (bruikbare) produkten die al eens zijn gebruikt: de organisatie van de opslag van vele spullen vraagt om ruimte en goede organisatie/categorisering, zoals een “kleine bouwmarkt” ter plaatse.
Mooi plaatje dat meer vragen doet oproepen dan beantwoorden. Wat is hier een goede beschrijving van?